top of page

FOREDRAG OM EVOLUTION

Fra fladorme til fisk og fladpander.

Historien om hvor vi kommer fra –og om ham, der fik os til at forstå det. 

  • Med Darwin på opdagelse

Vi tager med i Darwins gyngende hængekøje ombord på Beagle, bliver afsindigt søsyge, ridder ud over stepperne i Sydamerika, finder skeletter kæmpedovendyr, besøger de mystiske Galapagosøer og ridder på kæmpeskildpadder. Og vi undrer os sammen med Darwin over, hvordan verden mon er kommet til at se ud, som den gør.

  • Fodrede blomst med sin egen urin

Hør om Darwins undersøgelser af, hvor intelligente regnorme egentlig er. Om hvorfor han stod og svingede med et par andeben i kælderen i timevis. Og hvad det var, han ville finde ud af, ved at fodre en kødædende blomst med sin egen urin.

Darwin_monkey.png
  • Dinosaurerne findes stadig

Undervejs flettes finurlige historier fra evolutionens verden ind; Deler vi virkelig det meste af vores arvemasse med fladorm? Er det sandt, at dinosaurerne stadig lever? Er en grillkylling virkelig T. Rex´s nærmeste slægtning? Og har vi moderne mennesker blandet os med neanderthalerne?

  • Gør som Darwin hvis du vil være stjerneforsker eller opfinder

Darwin gav os evolutionsteorien, men vi kan også lære en masse af ham som menneske. Hans utrættelige gå-på-mod, hans rare væsen og især hans evne til at tænke ud over de vante forestillinger og ikke lade sig gå på af andres hovedrysten, når han afprøvede mærkværdige idéer i sin kælder eller have. Så vil du være nyskabende forsker, opfinder eller bare udfordre livets vante forestillinger, så skal du gøre lidt mere som Darwin.

SEX & OVERLEVELSES-FOREDRAG

Sex & Overlevelse - bliv en bedre leder og få gladere kunder

  • Det var da mærkeligt...

Hvorfor får strippere flere penge, når de har ægløsning? Hvorfor får et billede af to øjne dig til at samle affald op? Hvorfor hjælper Manchester United fans hellere en syg person i Manchestertrøje end andre? Og hvad i alverden har alt det med dig som leder og med din virksomhed at gøre?

  • Din urhjerne narrer dig

Din hjerne er på mange måder en stenalderhjerne! Den tror langt hen ad vejen, at den stadig befinder sig ude på savannen – og i mange situationer reagerer den ubevidst, som om den gjorde! Det får både dig og dine medarbejdere til at reagere uhensigtsmæssigt i mange situationer. Men ved at forstå, hvad der sker inde i kraniekassen på dig selv og dine medmennesker, kan du lære at navigere i det.

  • Du er for nem

For eksempel viser det sig, at der er ganske bestemte træk ved modparten, som afgør, hvor gavmild du er i en forhandlingssituation. Og at du ikke altid gør det mest rationelle, når du ansætter medarbejdere eller udpeger samarbejdspartnere. Eksperimenter har også vist, at du får mere kreative medarbejdere ved at spille på kønsroller. Og ny hjerneforskning har vist, at vi i stedet for at se os selv som tænkende skabninger, der har følelser, skal betragte os som følende væsener, der er i stand til at tænke.

  • Lyst til sex og vilje til overlevelse

Alt det hænger sammen med vores stenalderhjerne, som i bund og grund mest tænker på sex og overlevelse, fordi det er de to elementer, der gør, at vi mennesker findes i dag. Først og fremmest tænker din hjerne på sex og overlevelse. Vi er ikke primært tænkende individer, der kan føle. Men følende individer, der er i stand til at tænke.

REJSEFOREDRAG

Fra tandlægeoperationer dybt i junglen til en tissetragt på verdens koldeste bjerg

  • Hængekøjer, tandlæger og piratfisk i Amazonas

I tre måneder boede jeg i en hængekøje dybt inde i verdens største regnskov. Jeg blev gode venner med de lokale halv-indianere. Lærte at fange piratfisk med en øldåse. Fandt ud af hvordan man spotter krokodiller midt om natten. Og overværede en italiensk tandlæge udføre sin gerning i et par bermudashorts, mens patienten sad i en plastikstol og tandlægelampen var afløst af en lommelygte. Det er en glødende fortælling om min egen rejse ind i Amazonas og menneskene og dyrene, der bor der. Men også en historie om Andesbjergene, der rejser sig og skaber grundlaget for Amazonas og den utrolige beretning om gummi-guldtiden og vasketøjet, der blev sendt hele vejen fra junglens midte til Europa for at blive vasket.

  • Op ad verdens koldeste bjerg

I 2007 rejste jeg alene rundt i Alaska midt om vinteren. Jeg forelskede mig hovedkuls i Denali – Nordamerikas højeste bjerg – og vendte året efter tilbage for at bestige det. Det er en fortælling om lavinefarer, mangel på mad og snestorme. Om hvor meget man kommer til at elske sin tissetragt, når man er en kvinde på bjergbestigning. Og om at være bange og presse sig selv ud over, hvad man tror, man kan. Denali var en barsk og udfordrende oplevelse, der fik en helt anderledes afslutning, end jeg havde forudset, da jeg kom ned fra bjerget og pludselig stod uden en krone på lommen.

Bloom_School_Foto_Credit_Malthe_Ivarsson24-kopi.jpg

OPLÆG:
Bloom School

bottom of page